Download programma in PDF: Verkiezingsprogramma 2018-2022
Download programma in PDF: Verkiezingsprogramma 2018-2022
Op deze pagina vindt u het complete verkiezingsprogramma van Harderwijk Anders (klik op de + achter het onderwerp om de actiepunten per onderwerp te zien)
Harderwijk Anders wil dat de gemeente zich inzet voor een gunstig vestigingsklimaat en een aantrekkelijke binnenstad. Harderwijk is onderdeel van een economisch sterke regio met een gunstige ligging. Wel is er regelmatig sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. De gemeente moet die kloof zien te dichten.
Actiepunten:
Harderwijk Anders wil de aarde op een verantwoorde manier doorgeven aan volgende generaties.
Harderwijk heeft zich gecommitteerd aan het fors terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen maar de maatregelen hebben nog weinig effect. Er is dus veel meer nodig, ten eerste een onderbouwd en uitvoerbaar stappenplan dat de weg opent naar vermindering van de CO2-uitstoot met 45% per 2031.
Ook willen we aandacht voor duurzaam scheiden en verwerken van afval, vergroten biodiversiteit, verhogen van het aandeel plantaardige eiwit in onze voeding, zorgen dat regenwater in het grondwater terecht kan komen etc.
Actiepunten:
Harderwijk Anders wil dat Harderwijk een financieel gezonde gemeente is die haar uitgaven stoelt op haar inkomsten. We willen dat de lokale heffingen alleen verhoogd worden met de inflatiefactor.
Nieuw beleid komt er niet voordat eerst overbodig oud beleid wordt geschrapt. Voor de minima blijft er een verantwoord minimabeleid dat regelmatig wordt geactualiseerd.
Actiepunten:
Harderwijk Anders wil dat iedereen die werkzaam is bij de gemeente ervan doordrongen is dat de gemeente er is voor de inwoners en niet andersom. Voor elke activiteit die voor de inwoner impact heeft, moeten ambtenaren contact zoeken met direct betrokkenen voor overleg en meningsvorming.
Inwonerparticipatie heeft in alle fasen van het beleidsproces een meerwaarde. Op ambtelijke stukken wordt dan ook standaard onder het kopje “Participatie” verantwoord op welke wijze daaraan uitvoering is gegeven dan wel verantwoord waarom dit niet is gebeurd. Voor een zorgvuldige afweging van belangen is het nodig dat de gemeente niet alleen weet hoe direct betrokkenen over een onderwerp denken, maar ook wat de overige inwoners hiervan vinden. In specifieke gevallen – bij onderwerpen die zich daarvoor lenen – ligt het voor de hand om de Harderwijker bevolking daar direct – dus via een referendum – over te laten beslissen.
Actiepunten:
Harderwijk Anders wil dat alle kinderen de kans krijgen kennis te maken met kunst en cultuur. Het versterkt hun eigen creatieve talenten en kinderen kunnen ervaren dat kunst en cultuur vooral ook leuk zijn!
Cultuurbeleid is zoveel meer dan subsidies verstrekken. Goede culturele voorzieningen zorgen voor ontmoeting en verrijken de woonomgeving. Kunst en cultuur dragen ook bij aan het welzijn van mensen, de ontwikkeling van jongeren, economische innovatie en een prettig woon- en werkklimaat.
Actiepunten:
Harderwijk Anders wil dat geen enkel kind thuis zit wegens uitval. Scholen moeten alle kinderen een passende onderwijsplek bieden. De extra ondersteuning die kinderen nodig hebben, worden door de samenwerkende scholen georganiseerd en betaald. Gemeenten hebben dus vooral een verbindende rol in het samenbrengen van organisaties.
Actiepunten:
Henk Vermeer (Zwart Wit) en Theo Dirksen (Arcerbis Sport Benelux) zijn trots op de getekende overeenkomst van 6 jaar.
Harderwijk Anders wil dat iedereen, jong en oud, moet kunnen sporten. Ook mensen die het niet breed hebben. Er is een sportbeleid dat voorziet in een goed pakket verantwoorde en goed onderhouden sportaccommodaties en sportvoorzieningen. Iedereen moet kunnen sporten, jong en
oud. We willen sport inzetten als middel bij zorg en welzijn.
Actiepunten:
Harderwijk Anders wil dat toeristen weten dat Harderwijk meer te bieden heeft dan het Dolfinarium.
Er zijn steeds vaker, het hele jaar, evenementen. Toeristen zijn welkom in Harderwijk en worden gastvrij ontvangen door het bureau voor toerisme (VVV) waar zij de bijzonderheden van onze stad te horen kunnen krijgen en waar zij een slaapplaats kunnen boeken
Actiepunten:
Harderwijk Anders wil de komende jaren investeren in meer veiligheid in het verkeer.
Er is al geïnvesteerd in fiets- en wandelpaden en er is aandacht besteed aan het meer autoluw maken van de binnenstad. Dit heeft geresulteerd in afname van het aantal ongelukken en verbetering van de luchtkwaliteit maar we zijn er nog niet. Onoverzichtelijke verkeerssituaties moeten bijvoorbeeld worden aangepakt.
Actiepunten:
Harderwijk Anders wil dat wijkbewoners grote invloed hebben op de manier waarop de wijk wordt ingericht. Iedereen wil graag een veilige, schone leefomgeving. Deels zijn inwoners daar zelf verantwoordelijk voor maar ook de gemeente heeft daarbij een taak
Actiepunten:
Harderwijk Anders wil een huur- en koopwoningbeleid welke inspeelt op wijzigende omstandigheden en behoeften en er voor zorgt dat iedereen binnen tweeënhalf jaar passende woonruimte vindt. Dat betekent bouwen van woningen waarvan er structureel te weinig zijn, maar vooral een verschuiving naar vraag gestuurd, duurzaam en flexibel bouwen.
Actiepunten:
Wethouder Gert Jan van Noort (Harderwijk Anders) gaat van start met de Geluksroute op Blue Monday in Harderwijk (17-01-2018)
Harderwijk Anders wil dat inwoners mee kunnen doen in de maatschappij. Als mensen het alleen niet redden moeten ze op steun van de gemeente kunnen rekenen. Daarbij gaan wij niet uit van regels maar van mensen. Maatwerk dus en zo nodig onorthodox en “buiten de regels” werken. Ook gaan we voor een ruimhartig armoedebeleid. Het internationaal verdrag Rechten van het Kind moet de basis vormen van het jeugdbeleid.
Actiepunten: